תוכניות חינוכיות לילדי בתי הספר היסודיים

תשפ"ה

המרכז לחינוך

אירוע קבוע

נגיש

לפרטים נוספים:

046030800 (שלוחה 4)

שתפו

תוכניות חינוכיות לבתי הספר היסודיים
תשפ"ה | 2024 -2025 

המוזיאון הימי הלאומי
המוזיאון הימי הלאומי עוסק בקשר ביננו לבין הים התיכון, בתולדות הספנות והנמלים בישראל, טבע ימי וקיימות. דרך תערוכות ייחודיות נתוודע לחיי האנשים שחיו בעבר בחופי הים התיכון, נתעמק בחשיבות האקולוגית של הים והצורך לשמור עליו, ונגלה ממצאים ארכיאולוגיים כגון: פסלים, פסיפסים, כלי נשק, מכשירי ניווט ועוד. 

תערוכות הקבע
תערוכת "מסע בזמן"
בתערוכת הקבע בקומה השלישית נגלה אוצרות מתרבויות עתיקות ומרתקות כגון מצרים העתיקה, יוון, רומא ועוד, ונלמד עליהן דרך ממצאים ארכיאולוגיים מקוריים וספינות משוחזרות. בתערוכה גם נכיר את האתר הארכיאולוגי החשוב ביותר של חיפה הנושק לים: "שקמונה-תל הדגים". נלמד מי היה פה לפנינו, מדוע בחרו במקום זה וכיצד חיו. נתבונן במפות וכלי ניווט, ודרך המפה נכיר את העולם ואת החברה האנושית, נלמד על מכשירי ניווט ועל תקופת התגליות הגדולות בימאות. 

*ניתן לבחור את הנושא בו תרצו להתעמק בהדרכה בהתאם לתוכנית הלימודים בבית ספרכם.

"הצילו!"
היחסים בין האדם והים, סוגיות סביבתיות, אלי ים מהעת העתיקה, אמונות ימאים ופעילי סביבה ימית בימינו.
לאורך ההיסטוריה בני האדם ביקשו מאלים שונים הגנה מפני איתני הטבע ומסכנות הים. כיום, התהפכו היוצרות ועלינו להגן על הסביבה הימית ולשמור עליה.

"פיראטים וימאים"
מה אמת ומה אגדה אודות הפיראטים המפורסמים?
נלמד על החיים בספינת פיראטים, שודדי ים מפורסמים, ועל מנהגים ואמונות של יורדי ים. התערוכה מלווה בפינות התחפושות ומשחק.

*ניתן לשלב מספר נושאים / תערוכות בסיור אחד.

תערוכה מתחלפת | "ים ומלואו"
תערוכת יחיד של ד"ר רמי קליין העוסקת בים ממספר נקודות מבט; מדעית, ספרותית ואומנותית.
התערוכה מזמינה את המבקרים להתוודע ליחסי הסימביוזה המתקיימים בין יצורים בשוניות האלמוגים ולשיתוף הפעולה ביניהם. התערוכה מציגה כיצד יצורים חיים יכולים לחיות ולשגשג זה לצד זה, ומה קורה כאשר מצב עדין זה מופר מסיבות אקולוגיות שונות.

מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית
הרבה אנשים חושבים ש'טיקוטין' זו מילה ביפנית... תופתעו לגלות שהמוזיאון נקרא על שם פליקס טיקוטין - אספן יהודי של אמנות יפנית. בשנת 1959 החליט טיקוטין לתרום את האוסף שלו לעיר חיפה כדי להקים מוזיאון שמציג אומנות יפנית בישראל.
התערוכות מתחלפות כל חצי שנה.

תערוכת "עיצוב יפני 100" | מוצגת עד סוף נובמבר 2024
תערוכת עיצוב נודדת בין-לאומית המוצגת במוזיאון בשיתוף 'קרן יפן'. התערוכה מציגה כ-100 עיצובים עכשוויים שזכו בפרסים חשובים על פתרונות פורצי דרך.

חיים מעוצבים
מהו עיצוב? מאיזה תחומים בחיים שלנו אנו מכירים עיצובים?
נכנס למוזיאון באווירה של 'חוקרים צעירים', ונבחן את המוצגים השונים בליווי הפעלות ייחודיות מותאמות גיל.

תערוכה חדשה "אפקט הגל" | עתידה להיפתח בינואר 2025
במרכז התערוכה תוצג יצירת מופת שמשגעת את העולם כבר קרוב ל-200 שנים: "מתחת לגל בסמוך לקאנאגאווה" (הגל הגדול) של האמן היפני קאצושיקה הוקוסאי - הואן גוך של יפן! 

לעלות על הגל
נבחן כיצד יצירות אמנות משפיעות על החושים שלנו בדרכים שונות.
נשאל שאלות, נשחק ונחקור את המוצגים בהפעלות ייחודיות מותאמות גיל.

*ניתן לשלב בסיורים ביקור בחדר יפני מסורתי - הזדמנות נפלאה לדבר על החיים ביפן והתרבות היפנית.

 

מוזיאון חיפה לאמנות
מאז הקמתו בשנת 1951 מוזיאון חיפה לאמנות אסף והציג אמנות עכשווית בתערוכות מתחלפות ובתערוכות קבע.
הביקור במוזיאון חיפה לאמנות מזמן מפגש פנים מול פנים עם יצירות אמנות מראשית האמנות הישראלית, וכן עם אמנים עכשוויים ישראליים ובינלאומיים. 

עונת התערוכות הנוכחית מציגה שש תערוכות של אמניות מהצפון, העוסקות במציאות הישראלית. דווקא בעת הזו המוזיאון עורך מחווה של אמון ותמיכה בכוחות היצירה, היופי והחיים המְפעמים בצפון הארץ- תוך התעסקות בנושאים בוערים.

כיתות א'-ב' | חוקרי אמנות צעירים
מהו מוזיאון? מהו אוסף? מדוע לאוצר קוראים "אוצר"? מה הופך אותך לאמן?
בחצי הראשון של המפגש הילדים יכירו את העולם המופלא של המוזיאון תוך משחק, התבוננות והפעלת הדמיון בתערוכת האוסף. נתבונן יחדיו בציורים בתערוכה, תוך הכרות עם מושגים מעולם האמנות. בחצי השני של המפגש, הילדים יתנסו בפינות יצירה המוקדשות למושגים השונים שגילינו בתערוכה.

בי"ס יסודי | שפת האמנות
אמנות היא שפה. ככל שפה, יש לה מערכת סימנים וסמלים, חוקיות והקשרים, שאם רק נתבונן בעיניים סקרניות נוכל "לקרוא" ולפרש. במהלך ההדרכה נתרגל את שרירי ההתבוננות, נתעמק בחומר ובצורה, נשאל שאלות ונצא למשימות חיפוש ברחבי המוזיאון.
ניתן משמעות ופרשנות אישית דרך העיניים שלנו ליצירות אמנות, ונראה כיצד יצירות אמנות במוזיאון יכולות לדבר אלינו בשפת האמנות.

מיוחד!
רוח צפונית | סדנת הכנת אריחים בעקבות סיור בתערוכת הקבע של המוזיאון

נבקר ביחד בתערוכת הקבע של מוזיאון חיפה לאמנות - "רוח צפונית". נלמד ונתבונן, נרשום ונצייר בעקבות יצירות שמעוררות בנו השראה. לאחר הסיור, בסדנת הקרמיקה שלנו, על משטחי חימר, נצייר, נטביע, נקשקש, נחרוט, נגרע, נדפיס ונתנסה בשלל שיטות עבודה בחימר. מן המשטחים נכין אריחים שונים שניתן אחר כך לתלות בבית הספר או בבית.  


סיור בוואדי ניסנאס | בעקבות האמנית חיה תומא + סדנה בהשראת יצירותיה
חיה תומא הינה אמנית קרמיקה ייחודית ופעילת שלום אשר חיה ויצרה בוואדי ניסנס.
נצא ביחד לסיור בואדי ניסנאס בעקבות עבודותיה, ולאחר מכן נחזור אל הסדנה וניצור בהשראתה אריחים ושלטים לבית בעיצוב אישי.


מוזיאון הרמן שטרוק | בית לאמנות ההדפס

המוזיאון שוכן במבנה היסטורי שהיה ביתו של האמן החשוב - הרמן שטרוק.
המוזיאון מפגיש את התלמידים עם דמותו הייחודית והרב-גונית של הרמן שטרוק.
במהלך הפעילות במוזיאון נכיר את יצירתו ודרכו כאמן הדפס בנוסף לדרכו המשמעותית בפעילות הציונית, העולמית והארץ ישראלית, במסגרתה השתתף דרך קבע בקונגרסים הציוניים והיה שותף ליוזמות אמנותיות לאחר עלייתו ארצה.

תערוכה חדשה לרגל ציון 100 שנה לבית הרמן שטרוק | "צל עץ תמר"
התערוכה מזמינה את הצופים להתבונן על שתי נקודות זמן: הנוף החיפאי שתיעד האמן הרמן שטרוק לפני מאה שנים, לצד חיפה בת־זמננו - כפי שהיא משתקפת בעבודות של אמניות.ים שהוזמנו להציע תשובות לשאלות אלו בעבודות הדפס עכשוויות.

אנו מציעים פעילות של שלוש שעות הכוללת:

  • הדרכה בתערוכה "צל עץ תמר".
  • סדנת הדפס המותאמת לגיל התלמידים.

פעילויות בתי הספר במוזיאון הם הדרכות חקר חוויתיות ומעודדות סקרנות. במהלך הביקור במוזיאון התלמידים חוקרים ומגלים מי היה הרמן שטרוק ומהו המבנה וייחודו.

מתבוננים בעיר חיפה, במקומות ובנופים משמעותיים דרך המבט של שטרוק, דרך מבט האמנים ודרך המבט האישי של כל אחד מהמשתתפים. מתמקדים בנושא הנוף ומכירים מושגים חשובים כגון פרספקטיבה, קו אופק, נקודת מבט ועוד. בסיור אני נלמד על טכניקות ההדפס השונות ועל ההשתנות של תחום ההדפס לאורך ההיסטוריה. 

קסם ההדפס לכיתות ד'-ו' | פעילות מיוחדת בהדגש נופי חיפה אז והיום
בסדנה נתנסה ביצירת סדרת הדפסים בטכניקת המונופרינט - טכניקה המשלבת ציור ידני והדפסה.

 

מוזיאון העיר חיפה
המוזיאון פועל משנת 2000 וממוקם בשני מבנים מרהיבים מתקופת הטמפלרים במושבה הגרמנית.
המוזיאון מהווה חלל תצוגה ייחודי המוקדש להיסטוריה המקומית ומרקם חיי התרבות העירוניים, ומוצגות בו תערוכות מתחלפות מנקודת מבט עכשווית הנוגעות באירועים השונים שהתרחשו בעיר ובשינויים שהתחוללו בעקבותיהם.

תערוכות מתחלפות | תערוכת "סוסיתא"
סיפורה של סוסיתא הוא סיפור מעורר השראה על הקמת תעשיית המכוניות הישראלית. העשורים הראשונים של מדינת ישראל התאפיינו במגוון של יוזמות, שרבות מהן התרחשו בחיפה. מוזיאון העיר מאפשר להכיר פרק זה בקורותיה של העיר, ואת סיפורן של הנפשות שפעלו להגשמת חזון המכונית הישראלית הראשונה. 

סוסיתא | חלום חיפאי
מהי סוסיתא? איך הופכים רעיון למציאות?
נכיר את סיפורה של המכונית החיפאית ואיך משתלב סיפורה עם סיפור מדינת ישראל הצעירה.
נשמע על המצאות ששינו את העולם, ונתנסה בתרגיל יזמות חיפאי.

תכנית בנושא העיר חיפה | זהות חיפאית
נצא לסיור במושבה הגרמנית, במהלכו נחקור ונתבונן במרחב העירוני המתגלה בפנינו: האנשים, האדריכלות הייחודית והטבע שסביבנו. נחשוב ביחד, האם ישנה זהות חיפאית? ממה היא מורכבת?

למידע נוסף אנא השאירו פרטים וצוות המוזיאון ייצור עמכם קשר, תודה